Jesień to wyjątkowy czas, kiedy natura obfituje w różnorodne owoce, kwiaty i gałęzie, które mogą stać się doskonałym uzupełnieniem diety naszych papug. Jesień oferuje szeroki wachlarz naturalnych przysmaków, które mogą wzbogacić dietę papug. Owoce, kwiaty i gałęzie, takie jak dzika róża, ognik, głóg, jarzębina, aksamitki, jeżówki, lawenda i „noski” lipy, są nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia tych ptaków. Pamiętajmy jednak, aby zawsze wprowadzać nowe pokarmy ostrożnie i monitorować reakcje naszych pierzastych przyjaciół, aby zapewnić im zdrowie i dobrostan. Co możemy zaserwować naszym pierzastym? Oto kilka propozycji:
Owoce i Jagody
- Dzika Róża (Rosa canina)
Korzyści: Bogata w witaminę C, wspomaga układ odpornościowy. Dzika róża posiada działanie wzmacniające organizm, przeciwzapalne czy bakteriobójcze.
Sposób podania: Można podawać świeże owoce, pamiętając o dokładnym umyciu.
- Ognik (Pyracantha)
Korzyści: Zawiera antyoksydanty, wspiera zdrowie układu trawiennego. Jest niezwykle bogaty w witaminę C, miąższ jest słodki, delikatnie mączysty, z lekkim kwaśnym posmakiem i cierpkością. Ognik też jest bogaty w różne karotenoidy, ważne w papuziej diecie.
Sposób podania: Jagody ognika można podawać w małych ilościach jako smakołyk. Należy uważać, ponieważ gałązki ognika posiadają kolce.
- Głóg (Crataegus)
Korzyści: Wspomaga zdrowie serca, zawiera witaminy i minerały, obniża poziom trójglicerydów czy złego cholesterolu.
Sposób podania: Świeże owoce mogą być podawane w sezonie jako smakołyk i urozmaicenie papuziej diety.
- Jarzębina (Sorbus aucuparia)
Korzyści: Zawiera witaminy C i A, wspomaga układ odpornościowy. Najważniejsze to kwasy organiczne, węglowodany, garbniki, flawonoidy, karotenoidy, witaminy C i K oraz związki mineralne. Działa przeciwzapalnie i ma działanie antyoksydacyjne.
Sposób podania: Świeże lub suszone owoce jarzębiny są doskonałym dodatkiem do codziennej diety.
Kwiaty
- Aksamitki (Tagetes)
Korzyści: Zawierają luteinę, zeaksantynę, działa antyoksydacyjnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, oraz jest źródłem ważnych karotenoidów.
Sposób podania: Kwiaty można podawać świeże, są bezpieczne i atrakcyjne dla papug.
- Jeżówki (Echinacea)
Korzyści: Wykazują działanie immunostymulujące, wzmacniające odpowiedź odpornościową organizmu i wyciszające stany zapalne. Są szczególnie polecane dla chorych przewlekle papug, np. zainfekowanych wirusem PBFD.
Sposób podania: Kwiaty można podawać świeże lub suszone.
- Lawenda (Lavandula)
Korzyści: Ma właściwości uspokajające, wspomaga relaksację, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i ochronne dla mózgu. Polecana jako dodatek w terapii zaburzeń lękowych.
Sposób podania: Kwiaty lawendy można podawać świeże lub suszone. Świetnie się sprawdzi również napar z lawendy.
- Krwawnik (Achillea millefolium)
Korzyści: Ma właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Krwawnik wpływa również na układ krwionośny, więc stosujemy go w niewielkich ilościach.
Sposób podania: Świeże bądź suszone kwiaty
Pamiętaj:
- Przed podaniem jakichkolwiek owoców, kwiatów czy gałęzi, należy je dokładnie umyć, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i pestycydy.
- Nowe przysmaki wprowadzaj stopniowo, aby papuga mogła się do nich przyzwyczaić i aby uniknąć problemów trawiennych.
- Zapewnij papudze różnorodność, aby dieta była zbilansowana i interesująca. Unikaj podawania dużych ilości jednego rodzaju przysmaku.
- Obserwuj papugę po podaniu nowych pokarmów. W przypadku jakichkolwiek objawów niepożądanych, zaprzestań podawania danego przysmaku i skonsultuj się z weterynarzem.
Autorka: Ada Włoch