Jesienne dobroci matki natury dla papug

Jesień to wyjątkowy czas, kiedy natura obfituje w różnorodne owoce, kwiaty i gałęzie, które mogą stać się doskonałym uzupełnieniem diety naszych papug. Jesień oferuje szeroki wachlarz naturalnych przysmaków, które mogą wzbogacić dietę papug. Owoce, kwiaty i gałęzie, takie jak dzika róża, ognik, głóg, jarzębina, aksamitki, jeżówki, lawenda i „noski” lipy, są nie tylko smaczne, ale i korzystne dla zdrowia tych ptaków. Pamiętajmy jednak, aby zawsze wprowadzać nowe pokarmy ostrożnie i monitorować reakcje naszych pierzastych przyjaciół, aby zapewnić im zdrowie i dobrostan. Co możemy zaserwować naszym pierzastym? Oto kilka propozycji:

 

Owoce i Jagody

  • Dzika Róża (Rosa canina)

Korzyści: Bogata w witaminę C, wspomaga układ odpornościowy. Dzika róża posiada działanie wzmacniające organizm, przeciwzapalne czy bakteriobójcze.

Sposób podania: Można podawać świeże owoce, pamiętając o dokładnym umyciu.

  • Ognik (Pyracantha)

Korzyści: Zawiera antyoksydanty, wspiera zdrowie układu trawiennego. Jest niezwykle bogaty w witaminę C,  miąższ jest słodki, delikatnie mączysty, z lekkim kwaśnym posmakiem i cierpkością. Ognik też jest bogaty w różne karotenoidy, ważne w papuziej diecie.

Sposób podania: Jagody ognika można podawać w małych ilościach jako smakołyk. Należy uważać, ponieważ gałązki ognika posiadają kolce.

  • Głóg (Crataegus)

Korzyści: Wspomaga zdrowie serca, zawiera witaminy i minerały, obniża poziom trójglicerydów czy złego cholesterolu.

Sposób podania: Świeże owoce mogą być podawane w sezonie jako smakołyk i urozmaicenie papuziej diety.

  • Jarzębina (Sorbus aucuparia)

Korzyści: Zawiera witaminy C i A, wspomaga układ odpornościowy. Najważniejsze to kwasy organiczne, węglowodany, garbniki, flawonoidy, karotenoidy, witaminy C i K oraz związki mineralne. Działa przeciwzapalnie i ma działanie antyoksydacyjne.

Sposób podania: Świeże lub suszone owoce jarzębiny są doskonałym dodatkiem do codziennej diety.

 

Nasze zbiory dla papug obejmowały głóg dziką różę aksamitki oraz krwawnik
Nasze zbiory dla papug obejmowały głóg, dziką różę, aksamitki oraz krwawnik.

 

Kwiaty

  • Aksamitki (Tagetes)

Korzyści: Zawierają luteinę, zeaksantynę, działa antyoksydacyjnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, oraz jest źródłem ważnych karotenoidów.

Sposób podania: Kwiaty można podawać świeże, są bezpieczne i atrakcyjne dla papug.

  • Jeżówki (Echinacea)

Korzyści: Wykazują działanie immunostymulujące, wzmacniające odpowiedź odpornościową organizmu i wyciszające stany zapalne. Są szczególnie polecane dla chorych przewlekle papug, np. zainfekowanych wirusem PBFD.

Sposób podania: Kwiaty można podawać świeże lub suszone.

  • Lawenda (Lavandula)

Korzyści: Ma właściwości uspokajające, wspomaga relaksację, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i ochronne dla mózgu. Polecana jako dodatek w terapii zaburzeń lękowych.

Sposób podania: Kwiaty lawendy można podawać świeże lub suszone. Świetnie się sprawdzi również napar z lawendy.

  • Krwawnik (Achillea millefolium)

Korzyści: Ma właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Krwawnik wpływa również na układ krwionośny, więc stosujemy go w niewielkich ilościach.

Sposób podania: Świeże bądź suszone kwiaty

Jeżówki to bardzo niedocenione kwiaty a niezwykle ważne w przewlekłej chorobie wirusowej jaką jest PBFD
Jeżówki to bardzo niedocenione kwiaty, a niezwykle ważne w przewlekłej chorobie wirusowej jaką jest PBFD.

 

Pamiętaj:

  1. Przed podaniem jakichkolwiek owoców, kwiatów czy gałęzi, należy je dokładnie umyć, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i pestycydy.
  2. Nowe przysmaki wprowadzaj stopniowo, aby papuga mogła się do nich przyzwyczaić i aby uniknąć problemów trawiennych.
  3. Zapewnij papudze różnorodność, aby dieta była zbilansowana i interesująca. Unikaj podawania dużych ilości jednego rodzaju przysmaku.
  4. Obserwuj papugę po podaniu nowych pokarmów. W przypadku jakichkolwiek objawów niepożądanych, zaprzestań podawania danego przysmaku i skonsultuj się z weterynarzem.

 

miks kiełków oraz warzyw i owoców
Nasz przykładowy posiłek zawierający jesienne przysmaki: aksamitki, jasnotę białą, krwawnik, jarzębinę, winogrona z ogrodu mamy, a do tego miks kiełków oraz warzyw i owoców.

 

Posiłek bogaty w karotenoidy
Posiłek bogaty w karotenoidy, zawiera on w składzie aksamitki, dziką różę, głóg, ognik, marchewkę oraz owoce dzikiej róży. Do tego zestaw kiełków oraz miks warzyw oraz kwiaty krwawnika i jasnoty białej.

 

Autorka: Ada Włoch